2
دانشجوی دکتری علوم و معارف نهجالبلاغه دانشگاه کاشان
چکیده
ایمان موضوعی پرسابقه در کلام واندیشه دینی است، که قدمتی به تاریخ ادیان دارد. از آنجا که پیروان هر دینی خود را مؤمن میخوانند، رستگاری و سعادت را در سایه ایمان مییابند. امروزه، سخن از ایمان در مباحث معرفتشناختی جایگاه خود را دارد و با نگاه ویژهای بدان پرداخته میشود؛ از اینرو دانشمندان معاصر بهدنبال تحلیل ماهیت ایمان، به تعریف ایمان، سنخ، متعلق، آثار ایمان و تعیین رابطه آن با عقل، عمل و ... پرداختهاند. تعیین دقیق ماهیت ایمان دینی میتواند نقش آن را در تشکیل معرفت دینی نشان دهد. در این پژوهش با تکیه بر نهجالبلاغه، دیدگاه امیرالمؤمنین علی(ع) را درباره مؤلفههای یاد شده، تحلیل کرده و دیدگاه علامه طباطبایی در تفسیر المیزان را با آن مقایسه نمودهایم. به نظر میرسد، بسیاری از نقطهنظرهای علمی ایشان بر قرآن و نهجالبلاغه مبتنی است. البته علامه طباطبایی در ارائه دیدگاههای خود، نگاه علمی و فلسفیاش را با بسط و گسترش بیشتری ارائه میدهد. از نتایج بهدست آمده این است که ایمان از سنخ و نوع باور است؛ اما باوری که در قلب انسان چنان جای گرفته که باعث میشود مؤمن به لوازم آن التزام عملی پیدا کند.
حسین زاده, علی, & کریمی رکن آباد, اصغر. (1393). معرفتشناسی ایمان دینی در نهجالبلاغه و تفسیر المیزان. فصلنامه پژوهشنامه نهج البلاغه, 2(7), 103-126.
MLA
علی حسین زاده; اصغر کریمی رکن آباد. "معرفتشناسی ایمان دینی در نهجالبلاغه و تفسیر المیزان". فصلنامه پژوهشنامه نهج البلاغه, 2, 7, 1393, 103-126.
HARVARD
حسین زاده, علی, کریمی رکن آباد, اصغر. (1393). 'معرفتشناسی ایمان دینی در نهجالبلاغه و تفسیر المیزان', فصلنامه پژوهشنامه نهج البلاغه, 2(7), pp. 103-126.
VANCOUVER
حسین زاده, علی, کریمی رکن آباد, اصغر. معرفتشناسی ایمان دینی در نهجالبلاغه و تفسیر المیزان. فصلنامه پژوهشنامه نهج البلاغه, 1393; 2(7): 103-126.